четверг, 24 апреля 2014 г.

Фільтруємо!

Всі ми знаємо, що вода на землі увесь час рухається. Вона тече у річках, випаровується та переміщається разом із хмарами, падає на землю під час дощу.
Сонечко весело відзеркалюється у калюжках, але вода там брудна. Пізніше вона просочиться під землю, попаде до якогось джерельця, а потім і у річку, а вже звідти може потекти із нашого крану. Як же вона стає чистою?

Давайте проведемо кілька простих експериментів ;)

Ці експерименти ми будемо знову робити у школі.

1. Набріть у пластикову пляшку води із калюжі та поставте її на підвіконні. Подивіться чи очистилась вода на протязі дня? Чи утворився на дні осад?

2. Візьміть пластиковий стакан об'ємом 0.5 л. та зробіть у його дні кілька невеликих отворів. Стакан краще усього взяти прозорий. Виміряйте діаметр дна стакана з середини стакана. Для цього візьміть циркуль, вставте його у стакан та розведіть ніжки так, щоб вони торкались дна стакана і його стінок одночасно. Це буде діаметр дна стакана. Вийміть обережно циркуль. Проведіть на листкові ватману (листкові із альбому для малювання, або промокашці) лінію більшу, ніж відрізок, довжину якого ми виміряли циркулем. Прикладіть до відрізка циркуль та зробіть відмітки - довжину відрізку, як це показано на відеоролику.

На відеоролику можна побачити як поділити відрізок навпіл не використовуючи лінійку для вимірювання. Для цього потрібно провести з кожного кінця відрізку півкола так, щоб утворились точки перетину. Після цього під лінійку через точки перетину півкіл проведіть ще одну лінію. Перетином двох ліній буде центр кола. Поставте циркуль у центр кола та обреіть радіус, рівний половині початкового відрізку. Проведіть коло - його діаметр буде рівний діаметру дна стакана з середини.



Виріжте кілька (2-3) кружки ватману діаметром отриманого нами кола. Покаладіть їх на дно стакана. Насипте на дно стакана жменю активованого вугілля. Для цього придбайте у аптеці 3 упаковки активованого вугілля вийміть таблетки із упаковки та трошки потовчіть їх. Краще усього, якщо вони будуть схожі на мілкий пісок. Будьте обережні - вугілля добре фарбує Ваші руки і одежу!
Після цього покладіть розтовчене вугілля поверх паперу.
Заповніть поверх вугілля стакан майже до верху піском. Краще усього, якщо пісок мілкий.

УРА! Ми створили власний фільтр.

Тепер нам придасться ще 1 прозорий стакан об'ємом 0.5 л. Ставимо його під фільтром, а у фільтр зверху наливаємо брудену воду з калюжі. Перед тим, як наливати її потрібно буде збовтати.

Коли води набереться повний стакан - порівняйте воду у стакані та у пляшці - яка із них чистіша?



Комментариев нет:

Отправить комментарий