воскресенье, 18 мая 2014 г.

Останній експеримент нашого проекту

Як це не прикро, але сьогодні ми будемо виконувати останній експеримент нашого проекту.
Побудовані нами будиночки для морозива можуть вміщати досить не багато продуктів для зберігання їх температури. Але нас цікавить - скільки саме.
Можна досить легко визначити об'єм цих будиночків вимірявши розміри їх внутрішнього простору лінійкою. Для цього достатньо виміряти висоту, ширину, глибину та перемножити їх між собою.
Але чи можна це зробити не використовуючи лінійки чи будь-якого подібного інструменту?

Давайте спробуємо перевірити це.
Для експерименту нам необхідно будиночки для морозива, 2 тоненькі поліетиленові торбинки, настольні ваги та вода.

http://tradelux.com.ua/images/pakety/pakety-majka.jpg

http://www.kenwoodworld.com/Global/ResizedImages/Global/Product%20images/Other%20Kitchen%20Products/Kitchen%20Scales/DS400/Weighing%20Scales-DS400-800x600-1_800x600.jpg

Хід експерименту:
1. Виміряємо внутрішній об'єм будиночків. Для цього візьмемо лінійку та поміряємо довжину, ширину та глибину внутрішнього простору кожно будиночка окремо. Так само окремо перемножимо ці величини та отримаємо їх об'єм. Увага! лінійки часто мають перед нулем невеликий відступ - врахуйте його при своїх вимірюваннях.
2. Виявляється об'єм можна вимірювати як у кубічних сантиметрах, так і у літрах. Знайдіть у мережі Інтернет таблицю переводу кубічних сантиметрів у літри.
3. Перевірте, щоб гострі кінці сірників чи зубочисток, якими зкріпляли пінопласт у будиночках не стирчали у середину наших будиночків та помістіть туди поліетиленові пакети  так, щоб можна було усередину налити воду.
4. Зважте 1 порожній будиночок та на вагах виставте нуль (або запишіть це значення -його потрібно буде відняти від маси повного будиночка).
5. Налийте до пакета в будиночку води та зважте наповнений водою будиночок. Запишіть отримане значення.
6. Повторіть пункти 4 та 5 для другого будиночка.
7. Визначте масу води у першому та другому будиночку.
8. Дізнайтесь у мережі Інтернет скільки важить 1 кубічний сантиметр води.
9. Обрахуйте об'єм води у будиночках у кубічних сантиметрах та літрах.
10. Порівняйте отримане значення із тим, яке отримали шляхом вимірювання та розрахунків.

Зауваження! Похибка, яка може виникнути при обчисленнях є незначною, і може утворитись за рахунок того, що складки пакета не дали воді заповнити весь об'єм будиночка, а також може спичинятись похибкою ваг.

Комментариев нет:

Отправить комментарий